Kennisfabriq start een ontwikkeltraject om communicatie in de zorg te verbeteren. Hiervoor zal Kennisfabriq een prototype Zorgverbeterbord ontwikkelen. Middels deze applicatie moet het voor medewerkers makkelijk worden om knelpunten op de werkvloer helder in kaart te brengen, moeten gevaarlijke situaties voorkomen worden en zal het bijdragen aan een efficiëntere werkwijze. Het geheel moet duidelijke verbeteringen opleveren op de werkvloer.
Het VIA-project is gericht op de ontwikkeling van een prototype Zorgverbeterbord, dat voldoet aan de AVG-richtlijnen en die gekoppeld is aan de RI&E. Binnen de zorg communiceert men veel en via diverse kanalen. Dit gebeurt niet altijd efficiënt en veilig en veelal zijn diverse apps niet geschikt voor zakelijk en vertrouwelijk gebruik. Daarbij zijn deze applicaties niet geschikt voor opvolging, escalatie (doorplaatsen naar een andere afdeling of manager) en om eerdere oplossingen van knelpunten te kunnen vinden (waar heeft dit probleem zich eerder voorgedaan, wat hebben we toen als oplossing bedacht, of heeft een ander team hier al een oplossing voor bedacht?).
Kennisfabriq start een ontwikkeltraject om communicatie in de zorg te verbeteren. Hiervoor ontwikkelt Kennisfabriq een prototype Zorgverbeterbord. Middels deze applicatie moet het voor medewerkers makkelijk worden om knelpunten op de werkvloer helder in kaart te brengen, moeten gevaarlijke situaties voorkomen worden en zal het bijdragen aan een efficiëntere werkwijze. Het geheel moet duidelijke verbeteringen opleveren op de werkvloer.
Dit project is gericht op de ontwikkeling van een prototype Zorgverbeterbord, dat voldoet aan de AVG-richtlijnen en die gekoppeld is aan de RI&E. Binnen de zorg communiceert men veel en via diverse kanalen. Dit gebeurt niet altijd efficiënt en veilig en veelal zijn diverse apps niet geschikt voor zakelijk en vertrouwelijk gebruik. Daarbij zijn deze applicaties niet geschikt voor opvolging, escalatie (doorplaatsen naar een andere afdeling of manager) en om eerdere oplossingen van knelpunten te kunnen vinden (waar heeft dit probleem zich eerder voorgedaan, wat hebben we toen als oplossing bedacht, of heeft een ander team hier al een oplossing voor bedacht?).
Met dit Zorgverbeterbord willen we het werk voor zorgmedewerkers makkelijker maken door knelpunten eenvoudiger te registreren en bij te houden wat de status is. Dit geeft hen inzicht in de situatie, men kan makkelijker overleggen en waar nodig zelf actie ondernemen met de juiste afdeling of contactpersoon.
Mocht u binnen uw zorginstelling tegen vergelijkbare uitdagingen aanlopen, en u deze met ons wilt delen, dan komen we graag in contact met u. Op deze wijze kunnen we gezamenlijk knelpunten en oplossingsrichtingen onderzoeken. Mogelijk kan dit een vervolg krijgen in de vorm van een pilot, of een testcasus.